Copiii iubesc Sărbătorile Crăciunului nu doar pentru cadourile pe care le primesc, pentru zăpadă, pentru vacanță, ci pentru că în această perioadă se simt parcă mai iubiți, mai importanți, se simt mai împreună cu familia decât în celelalte perioade ale anului, când rutinele sunt cele ce primează în viața de familie.
Se întâmplă ca, în timpul anului, oricât ne-am dori să fim bucuroși și plini de energie, veseli, jucăuși, să nu putem ieși din starea de încordare. Grijile și oboseala acumulată ne fac să ne pierdem uneori răbdarea, să nu reușim să le acordăm suficientă atenție copiilor noștri! Consecințele acestor momente negative se regăsesc în starea emoțională a copiilor. Idealul ar fi să acordăm tot timpul atenție familiei, dar, din păcate, nu reușim de fiecare dată, iar copiii sunt primii afectați!
Tocmai de aceea, Sfintele Sărbători se dovedesc un prilej bun, așteptat cu emoție de cei mici, dar și de cei mari, de a recupera. Fiindcă, dincolo de superficialitatea multor simboluri care le însoțesc, se află nevoia de iubire, de familie, de prietenie, de comunitate, de generozitate. Nașterea Domnului și tot alaiul sărbătorilor care o însoțesc reprezintă pentru copii prilejul de a colecționa amintiri de neuitat, de a învăța generozitatea, de a-și aduna un bagaj de emoții pozitive pentru toată viața! Copiii învață să experimenteze și să trăiască „bucuria”! Ei exprimă cel mai bine acest sentiment și devin acum un adevărat barometru al „bucuriei”.
Darurile primite de Crăciun sunt valoroase, în primul rând, prin mesajul pe care îl conțin. Dar acest sentiment, al bucuriei împărțite, împărtășite, se învață întâi în familie și, mai apoi, se consolidează în școală, în relațiile cu prietenii și colegii. De aceea, este important să-l lăsăm pe copil să se bucure, alături de ceilalți copii, de aceste minunate momente unice din an!
Așadar, dragi părinți, fiți buni, fiți lângă copiii voștri! Nașterea Mântuitorului este un excelent prilej de a-i învăța, trăind evenimentele împreună, ce înseamnă familia și valorile ei, de a-i învăța să se bucure, să fie generoși, să primească și să dăruiască iubire!

Psih. Ileana Zărnescu
Psihoterapie cognitiv – comportamentală

Revista ”Universul copiilor” – Pagina dedicată părinților