Luni se împlinesc 28 de ani de la mutarea la cele veșnice a prof. Anastasia Popescu (14 august 1995), promotoare neobosită a educației creștine.

Cunoscută de apropiați cu numele afectuos de Mama Sica, a cunoscut prigoana poliției politice comuniste, dar a trăit să vadă și anii liberi de după comunism, dedicându-și ultima parte a vieții promovării reintroducerii educației religioase în școlile publice.

S-a născut în 14 iunie 1911, la Costești, în județul Argeș, a absolvit Facultatea de Teologie din București, dar și Facultatea de Istorie, și a devenit profesoară de Religie până în 1948, când această disciplină a fost eliminată de reforma comunistă a învățământului.

În timpul comunismului a fost anchetată, urmărită și persecutată împreună cu întreaga familie pentru afilierea ei cu valorile creștine și cu ideea promovării lor în școală.

Însă, după Revoluție, s‑a dedicat cu totul promovării reintroducerii Religiei în școli. A publicat Abecedarul micului creștin și a predat ca profesoară de religie, mai întâi la Școala „Elena Văcărescu” din București și apoi la Grădinița Fundației „Preasfânta Fecioară Maria” (azi, Grădinițele „Arc-en-Ciel”).

Din puținii ei bani, punea deoparte pentru o capelă școlară. Georgeta Nechita Burculeț, o apropiată, spunea că uneori se mulțumea să mănânce o fructă pe zi, pentru a putea duce mâncare unor vârstnici internați în spital sau care nu mai aveau pe nimeni.

Patriarhul Teoctist i‑a acordat cea mai ­înaltă distincție a Bisericii Ortodoxe Române, „Crucea Patriarhală”, și binecuvântarea de a predica în biserică, pe care, între doamne, numai Olga Greceanu a mai primit-o, de la Patriarhul Iustinian.

Foto: Marturisitorii.ro

Mama Sica, prima profesoară de religie a Liceului, împreună cu foștii elevi. Pe tablă e un înger desenat de doamna prof. Mona Șerbănescu, aflată atunci la început de drum cu Grădinița ”Arc-en-Ciel”.

„Pornind de la convingerea că «cel mai mare pedagog al nostru este Iisus» și că «El ne învață cum să-i învățăm, la rândul nostru, pe ceilalți», Mama Sica a aplicat ea însăși, la clasă, metodele pedagogice pe care Iisus le-a revelat: «Dacă Mântuitorul nu ar fi aplicat metoda parabolelor, oamenii nu L-ar fi înțeles»”, scria prof. Mona Șerbănescu, directoarea Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din București, într-o ediție a publicației Matricea Românească.

Liceul bucureștean care poartă numele Anastasiei Popescu duce mai departe moștenirea ei spirituală. În 2021, la 110 ani de la nașterea Anastasiei Popescu, Editura Zbor a liceului a publicat a treia ediție a cărții Mama Sica: Cum să-i învățăm pe copii Religia. Tot atunci a fost sfințită și Capela Liceului Ortodox „Anastasia Popescu”.

Ștefana Totorcea

Sursa: www.basilica.ro