După părinți, cei mai importanți oameni din viață sunt dascălii.

Iar țara noastră are în conștiința-i colectivă o serie de profesori memorabili care nu doar că au lăsat ceva în urma lor, ci au scris istorie prin comportament și pedagogie.

Anastasia Popescu este profesorul care a reintrodus religia în școli după Revoluția din ’89 și a revenit la catedră la 78 de ani, după o perioadă în care fusese îndepărtată.

Absolventă a Facultății de Teologie Ortodoxă din București, aceasta a format generații de elevi în spirit creștin.

Cei care i-au fost în preajmă au absorbit tot ce putea emana această doamnă a pedagogiei românești, iar metodele sale sunt valorificate astăzi într-o școală care îi poartă numele: Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” – înființat de o altă doamnă a pedagogiei românești – Mona Șerbănescu.

Cea din urmă a fost la rândul ei distinsă de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 2017 cu Ordinul Crucea Maria Brâncoveanu, iar în 2018 cu Diploma Anului omagial al unității de credință și de neam și a Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.

”Mi-am dorit să avem un liceu pedagogic pentru că așa mi s-a părut că îi pot mulțumi Mamei Sica și în general școlii românești, reoferind o formare inițială pentru viitori dascăli. Eu cred în meseria de învățător, de educator, de profesor, cred nestrămutat! Din anul acesta școlar am deschis și două specializări noi, filologie și științe sociale, pentru că multor copii li se pare dificil să fie ei în postura profesorului care predă, deși aceasta este varianta optimă pentru a învăța. În primul rând, un liceu pedagogic te obligă să vorbești. Să îți exprimi ideile, să le nuanțezi, să le concentrezi, să esențializezi, să păstrezi contactul cu ceilalți și să observi dacă au înțeles ceea ce le-ai transmis. Dar am făcut acest pogorământ și am deschis încă două specializări: filologie, pentru că noi facem limbi străine din grădiniță și științe socio-umane, pentru că ne ducem mult către psihologie, către filosofie, către logică.”

  • sursa: www.trinitastv.ro

Iată aici interviul cu doamna prof. dr. Mona Șerbănescu, în emisiunea ”Oamenii timpului” de la Trinitas TV: