Tocmai s-a încheiat a 5-a ediție a cursului ”Actorie pe pâine”, organizat de dna Ivona Boitan, regizor și scriitor, în cadrul Școlii de Vacanță. La final, copiii au susținut o reprezentație extraordinară, prin care și-au demonstrat pasiunea pentru teatru, talentul și munca susținută. Iată mărturisirea dnei Ivona Boitan, la sfârșitul acestui curs transformator:

”Timp de două săptămâni, zilnic, 4 h, acești adolescenți și-au bătut capul cu întrebări: de ce intră personajul, de ce tace, de ce vorbește acum și nu mai târziu, e sincer sau nu etc. Au descoperit ce bine scrie Sorescu, sau Petrescu, sau Zamfirescu, sau alt Escu, pe care poate nu l-ar fi scos din bibliotecă decât sub amenințarea vreunui examen, degrabă de maturitate vărsătoriu… Apoi și-au învins emoțiile, reținerile, timiditățile, și au purces la drum. Nu sunt ușor de înghițit când lucrez, și nu le-am făcut deloc viața mai ușoară, dar i-am văzut pe unii pierzând din tupeu și descoperind curajul, pe alții învingându-şi umbrele interioare, doar fiindcă le-am spus (și ei m-au crezut!) că, odată ajunși pe „scândură”, nu mai sunt ei, ci Nastasia, Vulpașin, Paraschiva, Mahomed, Radu etc. Teatrul e o unealtă extraordinară de autocunoaștere și depășire… Păcat că îl reducem de multe ori doar la divertisment! Este ceva ce nu va putea înțelege nicio inteligență artificială, și doar pentru asta, și merită cultivat… dar, nu oricum! Sunt bucuroasă că aici, în locul patronat de figura primei profesoare ce s-a luptat pentru reintroducerea religiei în școli, teatrul și-a găsit loc… Cultul și cultura merg nu atât mână în mână, cât gând la gând. Își ridică mereu reciproc la fileu, într-o îngemănare ce duce sus, către Dumnezeu și în jos, către adâncimile omului. A fost bine, a fost frumos, a fost vara de teatru 2023. Vă mulțumesc tuturor, copii, părinți, colegi și prieteni, pentru susținere și ajutor!”

Din program: ”Răceala” – Marin Sorescu (2 scene)
”Domnișoara Nastasia” – G. M. Zamfirescu (5 scene) și 3 exerciții de improvizație.
Fotografii și afiș: Robert Sandu

Spectacolul de absolvire a cursului poate fi urmărit aici:

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Teatru-aug2023-13-637x900.jpg

Imagini din timpul cursului:

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Teatru-aug2023-1.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Teatru-aug2023-12.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Teatru-aug2023-2.jpgAceastă imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Teatru-aug2023-3.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Teatru-aug2023-4.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Teatru-aug2023-6.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Teatru-aug2023-11-900x506.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Teatru-aug2023-7.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Teatru-aug2023-8.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Teatru-aug2023-9.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Teatru-aug2023-10.jpg